perjantai 27. tammikuuta 2017

Silmälasit, botoxia käteen ja sähköä jalkaan

Tämä oli siis perjantaiaamupäivän lopputulos.

Nipsu sai sattumalta ajan silmälääkärille ja neurologille perjantaiaamulle. Ensin ajattelin, että toinen aika pitää perua, koska ne olisivat menneet osittain päällekkäin. Mutta sitten tapahtui ihme, jollaiseen näissä piireissä harvoin törmää: silmälääkäri ehdotti, että tulemme jo puolta tuntia aikaisemmin, niin hän ehtii tehdä alustavan tutkimuksen ennen neurologia. No tottakai se mulle sopii! Vain yksi käynti Helsingissä ja monta asiaa olisi taas hoidettu.

Ajatuksena siis kiva, mutta toteutus oli järjettömän raskas. Pojilla oli vielä tämä perjantai vapaata päiväkodista, he aloittavat viisipäiväisen hoidon ensi viikolla. Niisku oli siis pakko ottaa mukaan. Silmälääkäri oli 8.10, joten lähdimme kotoa 7.20. Aamupalan söimme silmäklinikan odotustilassa. Ensimmäinen tutkimus meni vielä suhteellisen kivuttomasti. Nipsulle laitettiin tutkimuksen jälkeen mustuaisia laajentavat silmätipat ja me lähdimme Meilahden maanalaisia tunneleita pitkin Lastenlinnaan neurologin tapaamiseen. Siellä vierähti yli tunti. Takaisin silmäklinikalle ja uudestaan silmälääkärin tutkimukseen. Kahviosta kävimme nappaamassa pillimehut, koska en ollut varustautunut näin pitkään päivään. Sitten vielä klinikan optikko sovitti sopivat kehykset. Paluumatkalla kotiin Niisku nukahti autoon, mutta enemmän unta tarvitseva Nipsu ei. Kotona olimme 12.30. Tähän koko ruljanssiin sisältyi myös Nipsun kolmet kakkavaipat ja Nipsun järjettömät selkäkaariraivarit poislähtiessä. Niisku jaksoi yllättävän hyvin koko reissun ja leikki sopuisasti tutkimushuoneissa.

Silmälääkäri siis määräsi lasit, koska Nipsulla on hajataittoa ja lähinäkö on huono. Peittohoito silmiin lopetetaan ja toivotaan, että lasit auttavat myös karsastukseen. Arvoitukseksi jää, suostuuko poika laseja pitämään. Ne tulevat kotiin parin viikon päästä.

Neurologi oli tyytyväinen jalkojen asentoon. Jalkaterien vahva sisäkierto on parantunut hieman. Uudet dafot ja ortoosit pitää saada, koska pojan jalka on kasvanut paljon. Spastisen vasemman jalan sisäkiertoa pyritään oikaisemaan sähköhoitojaksolla. Aikaisemmin Nipsu on saanut rentouttavaa yösähköhoitoa spastiseen käteensä. Tämän sähköhoidon on tarkoitus aktivoida säären ulkosyrjän lihaksia, ja ohjata jalkaa oikeaan asentoon. Hoitojakso toteutetaan lopputalven aikana.

Nipsun hemiplegia on yläraajapainotteinen, minkä vuoksi hän ei käytä vasenta kättään lainkaan. Käsi on spastinen eli lihakset jännittyneitä varsinkin pojan tehdessä jotain oikealla kädellään. Tällöin vasen käsi menee tiukasti nyrkkiin ja peukalon tyvi keskelle kämmentä. Botoxia pistetään peukalon tyveen, jolloin se lamauttaa hermoja ja peukalo ei mene enää tiukasti nyrkin sisään. Tämän kaiken pitäisi helpottaa sitä, että Nipsun olisi mahdollista tarttua myös vasemmalla kädellään kiinni esineisiin. Nähtäväksi jää pystyykö hän silloinkaan tarttumaan kädellä, koska vasemmassa kädessä ja varsinkaan kämmenessä ei ole aktiivista liikettä.

Kevään aikana meillä tulee olemaan paljon käyntejä Helsinkiin uusien hoitojen ja apuvälineiden sovitusten vuoksi. Ensi kerralla mietin uudestaan, jos ehdotetaan samanlaista superpäivää kuin tänään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti