perjantai 3. kesäkuuta 2016

Nukkumaan!

Pojat ovat nukkuneet omissa pinnasängyissään lastenhuoneessa siitä asti, kun päästiin yhteen yösyöttöön eli noin noin 3 kk korjatusta iästä lähtien. Olen itse melko kehno nukkuja enkä todellakaan saisi nukuttua, jos samassa sängyssä olisi lapsi tai kaksi. Ja samassa huoneessakin vauvojen ääntelyt olivat häiritseviä. Siksi pojat siirrettiin omaan huoneeseen jo noin varhaisessa vaiheessa.

Meillä on nukuttu todella vaihtelevasti. Pojat eivät ole ns. hyviä nukkujia, mutta eivät toisaalta mitään superongelmaisiakaan. Välillä meillä on ollut hyviä kausia, jolloin yöt ovat menneet tosi kivasti, ja se siis tarkoittaa muutamaa heräämistä tai joskus ei kumpikaan ole herännyt. Alkuvuodesta oli pitkä kausi, jolloin yöt olivat rankkoja. Silloin molemmat heräilivät 2-4 kertaa yössä ja tietenkin aina eri aikaan. Päiväunet ovat olleet aina hankalia. Ihan vauvoina pojat nukkuivat vain liikkuvissa vaunuissa, lähempänä vuoden ikää he nukkuivat kahdet puolen tunnin päikkärit. Puoli tuntia oli meillä pitkään päiväunien vakio pituus. Jopa silloin kun siirryttiin yksiin päiväuniin, niin ne olivat todella pitkään puolen tunnin mittaiset.

Tuttien poisjättämisen jälkeen pidin pojille unikoulun taas kerran. Muutama viikko siihen meni, mutta nyt meillä on ollut jo reilun kuukauden ajan todella rauhallista öisin. Sairastelut on asia erikseen, silloin pojat tarvitsevat läheisyyttä ja heräilyjä tapahtuu usein. Mutta terveenä ollessaan he ovat mitä parhaimpia nukkujia. Iltaisin meillä on aina samat rutiinit: iltapuuro ja maito, leikkiä puolisen tuntia, pesut/kylpy, kirjojen lukua sohvalla, pojat sänkyihin, iltasatu, suukot ja hyvän yön toivotukset. Ovi kiinni ja sinne he nukahtavat itsekseen. Jotta tähän tilanteeseen ollaan päästy, on se vaatinut paljon työtä ja pitkää pinnaa. Mutta meidän vanhempien päätös ja rutiinien toisto on syy siihen, että meillä illat ja yöt menevät nykyään loistavasti. Pojat heräävät välillä öisin, mutta useimmiten heidän luokseen ei tarvitse mennä, vaan he osaavat itse rauhoittaa itsensä. Päiväunetkin ovat pidentyneet siten, että niiden pituus on 1 - 1,5 tuntia. Niisku selvästi tarvitsee pidemmät päikkärit, mutta valitettavasti hän herää Nipsun heräämisääntelyihin. Päiväunet pojat nukkuvat sängyissään ja niille rauhoittuminen vie huomattavasti enemmän aikaa kuin yöunille, tavallisimmin pojat leikkivät sängyissään 30 - 60 minuuttia ennenkuin väsymys vie voiton päivällä.

Sunnuntaina lähdemme reissuun. Olemme ensin kaksi yötä vanhempieni luona kylässä ja sieltä jatkamme suoraan matkaa sopeutumisvalmennuskurssille, jossa vierähtää viikko. Mitenköhän kurssilla on hoidettu nuo nukkumisjärjestelyt? Epäilen/pelkään, että meillä on yksi hotellihuone, johon on tungettu kaksi matkasänkyä. Saa nähdä, kuinka hyvin tuon viikon aikana meidän perhe nukkuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti