torstai 7. kesäkuuta 2018

Sota hyttysiä vastaan

Minun ja poikien kesäloma alkoi. Lähdimme lauantaina mökille. Tällä kertaa lähtö ei ollut täysin vapaaehtoinen, kesäkeittiön toimitus oli sovittu alkuviikolle ja sitä piti mennä vastaanottamaan. Olisin halunnut parannella räkäisiä jätkiä vielä kotona, mutta vaihtoehtoja ei ollut.

Isimies oli käynyt äijäporukalla mökillä edellisenä viikonloppuna ja heidän viestinsä oli selvä: itikoita oli paljon. Ajattelin, että äijien raportoimat mökin sisällä olleet hyttyset olivat mukana olleen koiran seuralaisia. Varustauduimme silti jo etukäteen hyttyssotaa vastaan mielestämme hyvin.

Lauantaina illalla saavuttiin mökin pihaan, kaikilla päällään t-paidat ja shortsit. Pojat pikavauhtia mökkiin sisälle, koska hyökkäys alkoi heti. Pihalle viritettiin Mosquito Magnet Independence -laite. Terassin pöydälle laitettiin Thermacell. Tuo Thermacell oli itselleni uusi laite, ja hiukan olin skeptinen sen toimivuudesta. Viisi minuuttia ja terassilla pystyi taas olemaan shortseissa, aivan uskomatonta! Laite maksaa vähän vajaa 30 €, yksi butaanikaasupatruuna ja kolme "myrkky"mattoa riittävät noin 12 tuntia. Erittäin vahva suositus tälle, perinteiset hyttyssavut voi unohtaa täysin.

Mosquito Magnet alkoi imemään sisuksiinsa hyttysiä, mutta sen teho tulee näkyviin vasta monen vuorokauden päästä.

Kaikki siis hyvin lauantai-illalla. Nukkumaan mennessämme mökissä alkoi kuulua ininää, mutta kuvittelin vain muutaman vihollisen eksyneen sisälle. Yö meni levottomasti, jossain vaiheessa Isimies siirtyi Niiskun kanssa samaan sänkyyn.

Aamulla paljastui totuus. Joka helvetin paikka mökin sisällä oli täynnä hyttysiä. Ja siis todella tarkoitan täynnä. Eipä mikään ihme, että Niisku oli nukkunut huonosti. Hänen päänsä oli täysin syöty. Ja tarkoitan täysin. Otsassa, päänahassa, kaulassa ja poskissa oli kymmenittäin, varmasti lähempänä sata, pistosta. Metrin päässä nukkuneella Nipsulla pistoja oli "vain" parikymmentä.Olin aikaisemmin ostanut lähinnä vitsiksi paristoilla toimivan sähkökärpäslätkän. Tässä tilanteessa tuo lelu paljastui yllättävän toimivaksi. Aloin lätkimään sillä itikoita. Ei ollut mitään väliä, mihin hyttysiä tappoi, suoraan ikkunoita vasten läiskien, valkoisia seiniä päin, verhot olivat niitä täynnä ja surutta rutistin vain ne kuoliaaksi verhojen sisään.

Sisätilat saatiin suhteellisen siedettävään kuntoon ja ulkonakin oli mukava oleilla, kun tuuli piti isommat parvet poissa. Tunnin ulkohommien jälkeen kävin sisällä, voi vittu, joka paikassa inisi taas. Kävi selväksi, että jotain lisätoimia vaadittaisiin, jos haluaisimme viettää mökillä toisen yön.

Isimies ajoi lähimpään kaupunkiin (reilu 50 km suunta). Kolmesta eri kaupasta saatiin täydennystä meidän hyttyssotaa vastaan. Sisätiloihin soveltuva, pistorasiaan laitettava Raid Liquid Electric yhdestä paikasta. Seuraavasta paikasta invertteri, jolla saadaan muutettua aurinkokennon 12 voltin tasajännite tuon Raidin vaatimaksi 230 V vaihtojännitteeksi. Ja vielä yhdestä kaupasta sänkyjen ympärille viritettävät hyönteisverkot. Olimme valmiita seuraavaan yöhön.

Kaksi seuraavaa yötä meni nukkuessa rauhallisesti. Pojat eivät repineet prinssiverhojaan, Niiskua ei erityisemmin vaivanneet pistokset. Annoin monen päivän ajan pojille täyden annoksen lasten Zyrteciä ja se ehkä esti pahimman kutinan. Raid ilmeisesti tappoi sisätiloista kaikki itikat. Ulkona Mosquito Magnetin verkko oli jo täpötäynnä vihollisia.

Tällä kertaa selvisimme hyttyssodasta voittajina. Olemme ainakin varustautuneet maksimipanoksin seuraavaan koitokseen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti