torstai 2. syyskuuta 2021

Odotetaanko, että jotain todella pahaa tapahtuu?

 Kirjoitin, että koulun alku on sujunut kivasti. No niinhän se onkin. Suurin piirtein ainakin. Jos ei oteta huomioon sitä, että lapset ovat koulun jälkeen 2 - 4 tuntia iltapäiväkerhossa. Kerhossa, jonka palveluntuottajana on yksityinen taho, vaikka se onkin koulun tiloissa. 

Viime viikolla iltiksessä ekaluokkalainen poika käyttäytyi väkivaltaisesti. Kohteena oli mm. Niisku. Oli tönimistä, vaatteista ja hiuksista repimistä, huutamista ja haukkumista. Seurauksena likaisia vaatteita, pieniä ihonaarmuja ja kuhmuja, joita hoidettiin kylmäpusseilla. Iltiksen työntekijät hoitivat meidän kuulemamme mukaan tilanteen hienosti: suojasivat muita lapsia. Isimies meni silloin lapsia vastaan koululle ja kuuli tuoreeltaan tapauksesta. Kirjoitimme vielä iltiksen johtajalle ja koulun rehtorille asiasta. Rehtori pesi kätensä täysin: ei ole koulun toimintaa. 

Tänään sain tekstiviestin klo 16.09 iltiksestä. Nipsua oli tönäisty ja hän oli kaatunut vasemman käden päälle. Tilanteen aiheuttanut lapsi oli viestin mukaan puhuteltu ja hän oli pyytänyt anteeksi. Kotiin tultuaan pojat kertoivat, että kyseessä oli sama lapsi kuin viimeksi. Pojat olivat juosseet karkuun useasti, mutta lapsi oli vaan jatkanut väkivaltaista käytöstä. Nipsulla ei ole hemipuolella suojarefleksiä, joten jos hän kaatuu vasemmalle päin, niin hän todellakin sitten kaatuu päistikkaa suoraan maahan. Vaarana on näissä tilanteissa aina se, että maahan osuu ensimmäisenä pää, koska vasen käsi ei pysty ottamaan vastaan eikä suojaamaan. 

Soitimme tottakai iltiksen johtajalle. Hän valitteli tilannetta, heidän puolestaan tehdään näistä tilanteista aina lastensuojeluilmoitus, kuten oli tehty ensimmäisestäkin väkivaltakerrasta. Johtaja valitteli, että henkilökuntaa on vähän, kaupunki ei myönnä lisäresurssia. Viestimme lähti myös koululle. Vastaako koulu mitään, sitä jäämme odottamaan. Tapaushan sattui taas iltiksessä, joka ei ole koulun toimintaa. Ei siis kuulu koulun vastuulle. 

Mitkä ovat meidän vaihtoehtomme? En tiedä. Rikosilmoitus? Riippuu täysin poliisilaitoksesta, viitsivätkö he edes ottaa käsittelyyn tapausta, jossa pahoinpitelijä on 7-vuotias lapsi. Minun mielestäni kyseessä on pahoinpitely. Väkivaltainen käytös ei ole ikinä hyväksyttävää. Ei vaikka tekijänä on pieni lapsi. 

Omat pelkoni koulun aloitusta kohtaan tuntuvat nyt naurettavilta. Nyt pitääkin pelätä sitä, joutuvatko 7-vuotiaat kohtaamaan väkivaltaa viikottain. Päässäni soi Ultra Bran biisi.

Minä suojelen sinua kaikelta. Mitä ikinä keksitkin pelätä. Ei ole sellaista pimeää, jota minun hento käteni ei torjuisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti