sunnuntai 1. elokuuta 2021

Sosiaalinen valmennus - perhekurssi

 Olimme heinäkuun alussa cp-liiton sopeutumisvalmennuskurssilla, tai nykyään niitä kutsutaan sosiaalisen valmennuksen kursseiksi. Kurssin olisi pitänyt olla jo vuosi sitten kesällä, mutta tunnetuista syistä sitä ei silloin ollut mahdollista pitää. Tänäkin vuonna vahvistus kurssin järjestämisestä tuli ihan viime tipassa, muutama viikko ennen ajankohtaa. 

Tämä oli meidän perheelle kolmas kerta cp-liiton perhekurssilla. Me vanhemmat emme välttämättä olisi kurssia tarvinneet, mutta halusimme sinne Nipsun vuoksi. Pojalle on tärkeää nähdä, että hänen kaltaisiaan on muitakin; lapsia joilla on "erilainen" käsi tai jalka; lapsia joiden on myös vaikea tehdä tiettyjä asioita. 

 Omat odotukseni kurssia kohtaan eivät olleet suuret. Odotin vain sitä, että joku muu laittaa ruuan, joku muu keksii päiväohjelman ja me vanhemmat saamme hieman lapsivapaata aikaa. Näissä merkeissä kurssi täyttikin odotukset ja sen lisäksi se oli vielä hurjan paljon muuta. 

Vaikka tiesin, että cp-vamma ei ole vain liikuntavamma, niin asian kuuleminen toiselta hemiplegia-lapsen vanhemmalta oli niin lohduttavaa. Se, että muidenkin lapset ajavat pyörällä keskellä tietä. Se, että muidenkaan lapset eivät löydä mitään tavaroitaan (eivätkä edes osaa etsiä). Se, että muidenkin lapsilla on pukeminen ja oman toiminnan ohjaus erittäin hankalaa.

Ja kaiken lisäksi kurssilla vierailivat Jenniina ja Julianna, jotka ovat tehneet Ylelle ohjelmasarjan vammaisuudesta (linkki Yle Areenan audioon). En ole yhtään sarjan äänitettä kuunnellut vielä, mutta aion varmasti kuunnella ne kaikki. Jenniina ja Julianna ovat niin aitoja persoonia, että huh huh. He keskustelivat lasten kanssa erikseen vammaisuudesta. Meidän aikuisten keskusteluryhmässä tunnelma heidän kanssaan oli käsinkosketeltava; jotain mitä ei voi kuvailla, mutta mitä voi muistella paljon jälkikäteen. Lyhyesti: puhuttiin ja itkettiin. 

Jos et ole ollut cp-liiton kurssilla, suosittelen jälleen kerran erittäin lämpimästi. Kelan kustantamille kursseille emme aio osallistua, mutta cp-liiton kanssa jatkamme. Ehkäpä seuraavaksi nuorten kurssi? 

Synttäreitä vietettiin monessa paikassa, tässä kakku nro 2.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti