maanantai 18. maaliskuuta 2019

Mitä minä kaipaan?

"Edellä kuvailtu arki tuottaa helposti kierteen, jossa kasvavan stressin ja näköalattomuuden myötä vanhemmat lakkaavat pitämästä huolta itsestään. Ennen lenkkipoluilla viihtynyt vanhempi jää uupuneena kotisohvalle ja aiemmin kirjoista elämäniloa ammentanut puoliso selaa aamusta iltaan samoja somepäivityksiä puhelimella."

Nämä sanat kirjoitti Arto Bäckström blogissaan Erityisvanhemman korjaussarja. Voi kuinka viisaita ja kauniita sanoja hän osaakaan kirjoittaa.Arto Bäckström: "Jotta elämästä voi tehdä tasapainoista ja hallittavaa, on jokaisella oltava kuormaa korkeintaan sen verran kuin jaksaa kantaa. Lapsiperheiden tuen tulisikin kohdistua juuri pahimpiin kuormitustekijöihin, ei niinkään vanhemmuustaitoihin. Tarvitaan konkreettista taakanjakoa, ei opasvihkoja. Oma koti ei saisi tuntuisi vankilalta ja arki työleiriltä.

Viime syksynä Nipsun 4-vuotis neuvolassa terveydenhoitaja kysyi minulta: mitä sinä haluat tältä käynniltä? Tuollaista kysymystä en ollut aikaisemmin kuullut. Ilmoitin selkeästi, että me tarvitsemme hoitoapua. Me vanhemmat tarvitsemme välillä hengähdystaukoja ja me tarvitsemme myös yhteistä aikaa. Jotta avioliittomme pysyisi kasassa, on meillä oltava kahdenkeskistä aikaa joskus.

Saimme viime syksynä kaupungilta palveluseteleitä lastenhoitoon. Meillä kävi muutamana lauantaina Hoivanetin kautta tehokas mummu, joka oli muutamia tunteja kerrallaan poikien kanssa. Nuo hoitokerrat auttoivat meidät syksyn pahimpien viikkojen ylitse.

Nyt käytimme pitkästä aikaa MLL:n kautta hoitajaa. Ja voi että sekin on tehty vaikeaksi. Kaikki tiedot pitää ilmoittaa tulorekisteriin, jonka kanssa tappeluun Isimieheltä meni useampi tunti. Tämän kokemuksen perusteella emme taida jaksaa käyttää noita MLL:n hoitajia enää useammin.

Olen kateellinen. Olen kateellinen niille lapsiperheille, joilla on lähellä olevat ja joskus hoitoapua tarjoavat isovanhemmat, sedät, tädit, kummit, naapurit, tuttavat. Ihan sama, onko sukulaisuussuhdetta tai ei, kunhan voisi joskus jättää pojat edes muutamaksi tunniksi hoitoon jollekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti