lauantai 6. tammikuuta 2018

Erityinen ja herkkis varahoidossa

Poikien oma päiväkoti oli kiinni kaksi viikkoa. Olin jätkien kanssa kotona joulun ja uuden vuoden välipäivät, mutta vuoden vaihtumisen jälkeen mun piti mennä harjoitteluun ja Isimiehellä ei ole lomaa. Pojat olivat siis neljä päivää päivystävässä päiväkodissa. Normaalisti he ovat pedagogisesti tuetussa ryhmässä (hieno nimitys integroidulle ryhmälle), jossa on yksi ylimääräinen lastentarhanopettaja ja lisäksi Nipsulle yhdelle suunnattu ryhmäavustaja (jep sanahirviö tämäkin, koska henkilökohtaista avustajaa ei myönnetä näin hyväkuntoiselle). Etukäteen tiedustelin, miten varahoidossa on huomioitu Nipsun normaalia suurempi avuntarve. Nipsuhan tarvitsee aikuista kaikkeen tekemiseen (mm. pukeminen, liikkuminen epätasaisella, tuolille kiipeäminen). Minulle ilmoitettiin, että avustajaa ei varapaikkaan saa, mutta henkilökunnan määrässä on kuulemma huomioitu.

Varahoito oli toisessa kerroksessa, ja sinne mentiin ulkokautta metalliportaita pitkin. Muistuttelin joka välissä kaikkia aikuisia siitä, että Nipsua ei saa päästää portaisiin yksin, koska vaarana on putoaminen. Oletushan on, että 3,5-vuotias osaa mennä ja tulla portaita. Nipsukin osaa, mutta tasapaino on heikko ja pienikin otteen herpaantuminen kaiteesta tai huomio muualle, niin hän on pää edellä alhaalla.

Mun tavoitteena näille neljälle päivälle oli, että pojat säilyisivät ilman suurempia henkisiä ja fyysisiä vammoja.

Lähtötilanne ja lopputulos erityisen eli Nipsun kohdalla:
- henkilökuntaa minimimäärä, omasta päiväkodista (ei omasta ryhmästä) yksi tuttu hoitaja, jolle annettiin tehtäväksi huolehtia dafoista ja peukkutuesta (silmälappua ei edes yritetty)
- dafot olivat päin helvettiä, joten jalkoihin tuli hirveät hankaumat (dafot jätettiin suosiolla pois viimeisiksi päiviksi)
- ei muita vammoja

Lähtötilanne ja lopputulos herkkiksen eli Niiskun kohdalla:
- on ollut ilman vaippaa 4 kuukautta, mutta edelleen tulee vahinkoja päivittäin, pysyy kuitenkin melko kuivana jos käytetään vessassa säännöllisesti (noin 2-3 tunnin välein)
- henkilökunta ei ehtinyt/viitsinyt/muistanut/ei-vaan-riittänyt-henkilökuntaa käyttää säännöllisesti vessassa TAI herkkis poika reagoi muuten vaan voimakkaasti uuteen tilanteeseen
- housut märkänä koko ajan
- nyt viikonloppuna kotona ei mitään ongelmaa, sama vanha systeemi jatkuu eli 1-3 vahinkoa päivässä, jos unohdetaan viedä potalle
- huuteli öisin äitiä ja isää
- roikkui tavallista enemmän lahkeessa

Maanantaina takaisin omaan päiväkotiin, jee!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti