perjantai 13. lokakuuta 2017

Vasua vesisateen keskellä

Jee, vesisade taukosi ja aurinko näyttäytyi tänään! Tuli hetkeksi aikaa ihanan energinen olo, auringolla on ollut muhun aina erityinen positiivinen vaikutus. Poikienkin kanssa oli mukava mennä illalla ulos, kun ei tarvinnut pukea kumppareita ja sadehaalareita päälle.

Tällä viikolla oli päiväkodin vasu-keskustelut. Nipsun vasua (varhaiskasvatussuunnitelma) oli laatimassa itseni, ryhmän lto:n ja avustajan lisäksi pojan fyssari ja toimintaterapeutti. Viime vuonna mukana oli vielä erityislastentarhanopettaja. Pari viikkoa ennen tämän viikkoista keskustelua minulle ilmoitettiin, että alueen kelto on vaihtanut työpaikkaa. Ilmeisesti uutta ei ole palkattu tai ainakaan häntä ei saatu Nipsun vasu-keskusteluun mukaan. Erittäin harmillinen tilanne, jolle en kuitenkaan mitään voi. Tuntuu siltä, että päiväkotien henkilökunnasta on huutava pula pääkaupunkiseudulla. Nipsun avustajahan aloitti työnsä vasta syyskuun alussa, koska aikaisemmin ei saatu ketään palkattua. Onneksemme Nipsu sai ihanan avustajan. Moninkertainen parannus viimevuotiseen verrattuna. Tai no, viimevuotinen avustaja oli niin surkea ja ammattitaidoton, että kuka tahansa olisi ollut parannus häneen verrattuna.

Pojat aloittivat elokuussa päiväkodissa uudessa isojen lasten ryhmässä. Ryhmän henkilökunta on hienosti ottanut huomioon Nipsun erityisvaatimukset. Avustaja on ollut mukana terapioissa ja saanut terapeuteilta lisäohjeita leikkiasentoihin, käden aktivointiin ja venytyksiin. Vasussa keskustelimme yksityiskohdista, joita Nipsun päivittäisissä askereissa tulee huomioida. Esimerkkinä käsien pesu, joka toistuu useita kertoja päivän aikana. Aikuisen täytyy joka kerta olla mukana käsien pesussa, koska muuten Nipsun vasen käsi jää vain roikkumaan kyljen viereen. Spastisen käden sormet pitää avata väkisin, jos Nipsu ei itse sitä tee. Kämmen täytyy kääntää ulkokiertoon ja käsiä hangata yhteen. Nipsu ei siis osaa näitä itse tehdä, ja toiveena on, että liikemalli jossain vaiheessa tulisi häneltä itseltään ilman avustusta.

Loppuvuodesta on tiedossa monta käyntiä Helsinkiin Nipsun kanssa. Ensimmäiset kutsut ovat jo tipahtaneet postiluukusta. Luvassa on: sähköhoitojakson aloitus, kuulotutkimus, näön tutkimus silmäpolilla, neurologi ja fysioterapeutti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti