sunnuntai 28. elokuuta 2016

Hermot

Tällä hetkellä noi jätkät osaa kiristää vanhempiensa hermoja todella lahjakkaasti. Päiväkodissa päikkäreiden nukkuminen ei ole ollut mitenkään ongelmallista. Mutta voi jestas kotona sitä showta.

Viimeiset viikot on menty suurinpiirtein tällä kaavalla: lounaan jälkeen leikitään ja odotellaan samalla suoliston toimivan. Käydään potallakin sitä yrittämässä (joskus istutaan reilun vartinkin verran potalla). Joskus läjät tulee vaippaan, mutta useimmiten ei tapahdu mitään. Sitten mennään yhden maissa sänkyihin tarkoituksena nukkua päiväunet. No tässä vaiheessa alkaa tapahtumaan. Ensin riehutaan ja pompitaan sängyssä (kyllä cp-vammainenkin osaa hienosti omalla tyylillään pomppia) jonkin aikaa. Sitten tehdään ne kakat. No sitten huudetaan, koska aika ikävää on olla likaisella vaipalla. Kun äiti armollisesti on pessyt ja vaihtanut puhdasta päälle, jatkuu riehuminen. Kun alkuperäisestä sänkyyn menosta on kulunut noin 1,5 tuntia, niin uni yleensä tulee. Koska kello on jo paljon, niin julma äiti herättää päiväunilta täysin kesken unien, mikä aiheuttaa järkyttävän väsymyshuutokonsertin. Kun ollaan toivuttu julmasta herätyksestä, niin välipalaa ei enää saa, koska päivällisen aika on liian pian.

Olen vakavasti pohtinut vaihtoehtoa, että ei enää edes yritetä päiväunia. Hatunnosto kaikille vanhemmille, jotka saavat lapsensa nukkumaan päikkäreitä vielä kolmivuotiaanakin. Miten ihmeessä ne sen tekee? Meillä ei nukuta autossa, ei rattaissa ja nykyään ei sisällä sängyssäkään.

Jotta ei olisi liian helppoa, niin ensi viikko on aikataulutusten viikko. Ohjelmassa on: neuvola, toimintaterapeutin ensikäynti kotona, dafojen teko (arvio 2-3 tuntia) ja silmälääkäri. Tähän lisäksi normaalit fyssarikäynnit päiväkodissa, ja kaiken huipuksi Isimiehen kahden päivän työkeikka Tampereella. Mä en ole vielä aloittanut yhden verkkokurssin tekemistä, ja näillä näkymin en aloita sitä ensi viikollakaan.

5 kommenttia:

 1. Kuulostaa väsyttävältä ja turhauttavalta :/

  Hmm, millaisella aikataululla pojat menevät nukkumaan? Ovatko siis valvoneet ennen päikkyjä minkä aikaa? Olisiko mahdollista, että ovat yliväsyneitä, jolloin päikkäreitä voisi jopa aikaistaa tai ovatko vielä liian pirteitä, jolloin päiväunia vois myöhäistää? Toki voi olla kyse siitä, että eivät vain malta nukkua kun riehuminen on niin paljon kivempaa tai ehkä päiväunet eivät ole enää joka päivä tarpeelliset - yksilöllisiä asioita nämä.

  Meillä ei muuten syödä välipalaa ollenkaan juuri sen takia, että myöhäisen rytmimme takia päivälliseen on niin vähän aikaa unien jälkeen. Ja useimmiten meidän on pakko herättää naperot päiväunilta, koska muuten nukkuvat liian pitkälle päivään jolloin ilta venyy ja venyy. Joskus herättäminen aiheuttaa huutoa, mutta koitetaan herätellä "nätisti" juttelemalla tai silittelemällä ja pötkötellä saa vielä eli nostetaan sitten sängyistä, kun haluavat pois.

  Laitan myös lapset sänkyihin päivällä siten, että oletan heidän riekkuvan/valvoskelevan jonkun aikaa sängyissä. Esim. oletus että päikyt kestävät noin klo 14-16 joten laitan sänkyyn jo 15.30, koska jos eivät heti nukahda niin päiväuniaika on kuitenkin vielä ihan riittävä. Meillä tosiaan nukutaan noin myöhään, aamulla herätys on useimmiten 8.30-9 eli ennen päiväunia valvovat noin 4-5h.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Esim. oletus että päikyt kestävät noin klo 14-16 joten laitan sänkyyn jo 15.30"

   Eiiii, siis laitan sänkyyn jo 13.30 piti kirjoittaa!

   Poista
  2. Kiitti kommentista. Meillä pojat on olleet aina maailman surkeimpia päikkärien nukkujia ja vasta keväällä puolitoistavuotiaina alkoivat nukkumaan pidempiä eli reilun tunnin unia. Eivät ole yliväsyneitä, ovat kyllä väsyneitä, mutta luulen, että tämä on vaan joku hiton vaihe taas. Muutenkin on selvästi omaa tahtoa ja uhmaa tullut yhä enemmän. Meillä se vaan kärjistyy nukkumiseen: vaikka väsyttää niin ei haluta nukahtaa.

   Poista
  3. Piti vielä kirjoittaa, että meillä rytmi on samantapainen kuin teillä vain tunnin verran aikaisemmin. Jos herätys on seiskalta ja ollaan pari tuntia leikkipuistossa tms, niin uni ei silti tule kahdentoista jälkeen. Niisku keksii sängyssä kaikki leikit ja temput, että pysyy hereillä ja samalla valvottaa veljeään. Reissussa kun oltiin, niin kerran sain heidät nukahtamaan niin, että painoin kädellä selästä väkisin makuulle. Julmaa, mutta muuta ei voinut jos halusi välttää illan yliväsymystilan.

   Poista
  4. Voi että! Nää on niin näitä...vaiheita vaiheiden perään. Ja toiset on vaan huonompia nukkumaan vaikkei ois mitään vaiheitakaan :/ Pystytkö itse esittämään nukkuvaa poikien sänkyjen vieressä? Voisko semmoinen auttaa? Toisaalta se voi myös lietsoa riehumiseen jos olet samassa huoneessa ja lähettyvillä.

   Meillä kävi juuri tänään niin, että poitsua ei saatu päiväunille. Sisko nukkui kyllä, mutta toinen vaan mölisee sängyssä. Yli puolisen tuntia annettiin olla sängyssä ja odoteltiin, että kohta nukahtaa, mutta ei. Otettiin ylös ja annettiin riekkua olkkarissa toiset puoli tuntia ja sitten uudestaan sänkyyn - ei tullu tulosta. Olipa sitten nukkumatta päiväunia, mutta hyvin jaksoi iltaan (laitettiin vähän aiemmin toki yöunille). Sitä olis vaan ite kaivannu pienen paussin päivään! Siskotyttö piti herättää päiväuniltaan, kun hän oli nukkunu noin tunnin, että saatais yöunille molemmat sitten samaan aikaan ja näin illalla kävikin onneksi.

   Nyt on muutaman kerran käynyt näin, että jompikumpi ei nukahdakaan päivällä. Erikoista sinänsä, koska yleensä kuitenkin nukkuvat helposti 2h ja joskus jopa lähemmäs 3h. Silti ilman päiväunia ovat kuitenkin jaksaneet iltaan saakka tosi hyvin. Otapa näistä selvää.

   Jaksamista teille!

   Poista