torstai 27. tammikuuta 2022

Mikä avustaja?

 Uusi jalkaortoosi eli tuttavallisemmin dafo saatiin viime viikolla. Nipsu on ollut ilman dafoa syyslomasta lähtien. Ensimmäiset dafot hän sai reilu 2-vuotiaana. Ensimmäiset vuodet molemmissa jaloissa oli dafo, ilmeisesti symmetrian vuoksi tms. Sitten muutama vuosi tukea pidettiin vain vasemmassa hemijalassa, oikeassa kengässä oli muotoiltu pohjallinen. Aina tähän asti dafo on ollut nilkkamittainen. Nyt tuki on polven alapuolelle asti ulottuva. Nilkan kohdalla on nivel, joka auttaa jalkaterän nostamisessa liikkeen aikana. Nipsun hemijalan virheasento on huomattava, jalka kiertyy sisäänpäin ja kierto lähtee lonkasta asti. Tätä virheasentoa uusikaan tuki ei täysin poista. Uuden dafon alla täytyy pitää polvisukkaa. No muutaman kaupan kierrettyäni totesin, että herran värikriteereitä täyttäviä sukkia ei löydy muualta kuin verkosta. Zalandon valikoima olikin sitten runsas. Uudet kengät sentään löytyivät Prismasta. 

Polvisukkien saavuttua oven taakse, Nipsu alkoi totutella uuteen dafoon. Aluksi sitä käytetään osittain ulkona, jotta jalka tottuu siihen vähitellen, pakkasin Nipsun reppuun myös vanhat Kuomat (niihin dafo ei mahdu). Laitoin koulun opelle ohjeet wilman kautta. Vielä dafoa ei ole käytetty kuin yhden koulumatkan verran. Miksi? No eihän poika muista pakata dafoa reppuun koulussa, jos käyttää Kuomia kotimatkalla. Tai sitten dafo ja siihen sopivat uudet kengät ovat eri paikassa. Nipsulla on kaupungin päätöksellä ryhmäavustaja, jonka työaika kattaa myös ip-ajan. Ensimmäinen avustaja lähti opettajan hommiin syyslomalla. Uuden avustajan rekryprosessiin meni reilu kuukausi. Uusi avustaja oli joulukuun sairaslomalla; hän aloitti työssään tammikuussa, oli töissä 2-3 päivää ja jäi sairaslomalle. Valitettavaa kaikkien kannalta, erityisen valitettavaa Nipsun kannalta. 

Nipsun allasterapia onneksi jatkuu rajoituksista huolimatta. Tyhjässä uimahallissa on rauhallista treenata allasterapeutin kanssa. Jos oikein haluaa tästä etsiä valittamisen aihetta, niin minä tai Isimies ei voida mennä uimaan samalla. Pitää istua altaan reunalla ja kuunnella äänikirjaa tai naputella läppäriä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti