tiistai 26. heinäkuuta 2016

He ovat valmiita

Sen jälkeen kun olin täyttänyt päivähoitohakemukset helmikuun lopulla, olin kauhuissani. Pojat eivät todellakaan ole päiväkotivalmiita. Minulle sanottiin, että puolessa vuodessa ehtii tapahtua paljon, mutta silti kaduin monta kertaa päätöstä päiväkotiuran aloituksesta jo ensi syksynä.

Niin siinä kuitenkin kävi, että puolessa vuodessa molemmat pojat ovat kehittyneet aivan huimasti ja nyt he ovat valmiita. Ja niin olen minäkin. Olen valmis lopettamaan kotona olon ja kotiäityiden.

Miten pojat sitten ovat kehittyneet? He eivät vielä monia sanoja osaa sanoa, mutta selväsi molemmat ymmärtävät kaiken kuulemansa. Nipsulla on suurempi sanavarasto, ja hän on muutaman kerran sanonut kahden sanan lauseita, kuten "ei laita" ja "hyvää yötä". Niiskun sanavarasto on suppea, kymmenisen ymmärrettävää sanaa. Hiljaista meillä on silti harvoin. Juttua riittää molemmilla, mutta se on vain poikien omaa kieltä, josta ei pysty erottamaan ymmärrettäviä sanoja joukosta.

Leikit ovat kehittyneet myös. Veljelle annetaan leluja ja rinnakkainleikkimisen lisäksi on välillä havaittavissa myös yhteistä leikkiä, jossa on jokin idea. Edelleen leluista tapellaan ja veljen kädessä oleva lelu on tietenkin se paras, joka on saatava. Mutta pikkuhiljaa pojat uskovat, että toisen kädestä ei oteta mitään. Pojat saivat yhteiseksi synttärilahjaksi upean punaisen pienoisferrarin. Se ensimmäinen vartti, kun auto kaivettiin paketista ulos: ihan järkyttävää huutoa. Varsinkin Niisku veti täydellisen itkuraivarikohtauksen, kun ferrari piti välillä antaa Nipsulle. Auto laitettiin piiloon loppupäivän ajaksi ihan vain sen vuoksi, että aikuiset eivät jaksaneet kuunnella sitä huutoa enempää samana päivänä. Mutta seuraavana päivänä harjoiteltiin taas ferrarilla vuorotellen leikkimistä. Tiukkaa teki edelleen, mutta molemmat ymmärsivät, että veli leikkii autolla välillä ja kohta on taas oma vuoro.

Alkuvuodesta Niiskulla ollut kaamea vierastusvaihe on myös taakse jäänyttä. Edelleen Niisku on arka ja lämpenee uusille ihmisille ja uusille tilanteille hitaasti. Nyt ei ole kuitenkaan ongelma, jos minua tai Isimiestä ei näy joka ikinen sekunti. Joskus jopa päinvastoin. Joissakin tilanteissa Niisku karkailee, esimerkiksi juhannuksena Tallinnan laivalla hän teki nopeita irtiottojuoksuja kun vain oli tilaisuus.

Syöminen oli asia, josta olin myös huolestunut päiväkodin aloituksen kannalta. Pojat söivät todella huonosti karkeaa ruokaa vielä alkuvuonna. Tässäkin on tapahtunut edistystä. Rakettispagetti uppoaa kohtuullisen hyvin kermaisen kanakastikkeen kanssa. Nipsu on paljon parempi syömään karkeaa ruokaa, mutta Niiskulla tuottaa ongelmia kokkareet. Niisku ei vaan osaa pureskella ruokaansa, vaan yrittää nielaista kaiken sellaisenaan. Yhtenä päivänä Niisku yllätti haukkaamalla omenen lohkosta pienen palasen; tämä oli todellinen yllätys, koska hän ei ole koskaan syönyt mitään hedelmiä sormin. Ja Isimiehen syömiä herneitä Niisku halusi maistaa myös, kaikkien suureksi yllätykseksi pari hernettä meni jopa mahaan asti.

Kaikista näistä upeista edistysaskeleista huolimatta mun on äärettömän tärkeää muistaa se, että jokainen lapsi kehittyy omassa tahdissaan. Nykypäivän some-maailmassa se vaan herkästi unohtuu. Kun luen muiden blogeja tai fb-päivityksiä, niin helposti sorrun vertailemaan Niiskua ja Nipsua muihin 2-vuotiaisiin. Ne toiset osaavat puhua monen sanan lauseita, ne toiset syövät perheen kanssa samaa ruokaa, ne toiset ovat motorisesti taitavia. Mutta niillä kaikilla muilla lapsilla ei ole mitään väliä tässä kohtaa. Meidän pojat kehittyvät juuri siinä tahdissa kuin heille on parasta. He ovat täydellisiä juuri sellaisina kuin ovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti